Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barvářské Zkoušky Honičů

11. 10. 2008

Dne 11.10.2008 se konaly Barvářské zkoušky honičů v honidbě Píseckých hor

Abych pravdu řekla,neměla jsem ani trochu čas,takže Cayena netrénovala.Stopu zvěře šla jen jednou na nácviku,mrtvého divočáka nikdy neviděla a střelbu slyšela jen na testech povahy.Byl to risk,ale spoléhala jsem na to,že to musí mít v krvi.Přihlášku jsem zaslala v úterý 7.10. a platila na místě.

Zkoušky začínaly ráno slavnostním nástupem a poté se losovalo pořadí.My jsme měli číslo 3.

Obrazek

Naše skupina se vydala ke stopám 7-12.Ještě jsme losovaly pořadí stopy a bohužel na nás padlo číslo 12.

Čekali jsme od 9 h do 13 h ,než na nás přišla řada.Cayena byla znuděná,navíc se třásla jak ratlík zimou(No asi jako panička,protože stát na místě 4 hodiny to je o zbláznění.Ale vyběhnutí několikrát do kopce vše zpraví)

A jdeme na to!

Odložení

Dávám řádné hlášení rozhodčímu a poté jdeme s Cayenou na odložení.Raději ji nechávám na řemeni,jelikož střelbu jsem nezkoušela .Cayena leží celou dobu,při výstřelu jen zpozorní a dál zůstává nehnutě ležet.Škoda,že nebyla bez řemene.

Známka 3

Dosled Černé a jelení zvěře na uměla založené stopě-ze spárků

Opět podávám hlášení a pomalu sházíme ke stopě č.12.Cayena se vydává vpřed po stopě a já za chvíli netuším,kam stopa vede..Asi v půlce stopy Cayena sejde doleva,ale po ověření se vrací zpět na stopu.Ukazuje mi většinu stop čerstvé zvěře(jen na metr se vzdálí a vrací se zpět),která přes naší spárkatou stopu přešla.Po chvíli se úspěšně dostáváme na konec stopy.

Pan rozhodčí o Cayeně říká,že má velmi kvalitně rozvinuté pachové schopnosti.Cayeny práce se velmi líbila,ale za jedno ověření nám bohužel snížil známku.

Známka 3

Vodění na řemeni nebo volně

 Cayena chodila nejlépe z naší skupiny

Známka 4

Chování u zastřelené zvěře

No,tak to je nejvíce obávaný cvik.Cayena zřejmě vůbec neví,co má dělat,jelikož uvidí kance poprvé v životě

Podáváme hlášení celé komisi rozhodčích.Poté vysílám Cayenu vpřed,aby vyhledala kance(asi 100m od nás).Prochází revír,hledá a za chvíli uvidí kance!Ovšem jednomu z účastníků zkoušek utíká pes přímo za Cayenou.Vůdce řve a píská.No a Cayena začíná mít nahnáno,že volá panička,takže se ke mě vrátila.Musím jí vyslat ještě jednou.Po váhání kance nachází a očichává.Za chvilku jako střela utíká ke mně.Opět si vzpoměla,že bych se mohla zlobit.Škoda,že nám to pokazili.

Známka 2

Poslušnost

Cayena se během celých chovala slušně a plnila vše mé rozkazy naprosto skvěle.

Známka 4

Obrazek

Obrazek

Celkem dosáhla II.ceny a 171 b.

Mám ohromnou radost,že mě Cayena nezklamala!Docela se divím,že i přes náš netréning zvládla vše!